Controle galerijflats

06-01-2016

Het ministerie voor Wonen heeft onlangs bekend gemaakt dat alle galerijflats gebouwd voor 1975 moeten worden gecontroleerd op veiligheid. Dit betreft alle galerijvloeren die vastzitten aan de binnenvloeren van de woningen.

Wat is er aan de hand?
In 2011 is in Friesland een galerijvloer bezweken, waardoor het balletje is gaan rollen. Bij vergelijkbare flats zijn na dit incident al onderzoeken uitgevoerd. Van de reeds 150 onderzochte vloeren is ca. 40% afgekeurd, dat wil zeggen dat het wapeningsstaal onvoldoende is aangebracht of door corrosie is aangetast. Deze vloeren moeten uitgebreid worden getest en in het uiterste geval worden versterkt of vervangen.

MTC Meetapparatuur heeft voor dergelijk onderzoek wapeningsdetectie apparatuur in het leverprogramma. U kunt hierbij denken aan de Hilti PS1000 radarscanner, waarmee u een 3D weergave van de vloer kunt maken om in een oogwenk te kunnen bepalen hoeveel wapening er in de vloer aanwezig is. Ook kunnen wij een Wapening Corrosie Evaluator leveren. Dit instrument maakt een inschatting van de corrosiesnelheid in de wapening in minder dan 10 seconden en levert een betrouwbare evaluatie van wapening corrosie, zelfs in nat en behandeld beton.

Het gaat om zo'n 1000 flats. Het hele project zal voor Juli 2017 afgerond moeten zijn.